שלום רב,
זה זמן שהעלון החודשי לא יצא לאור. אנו מחדשים את הפעילות, עם שינויים שמתהווים בהדרגה.
במהלך החודשים האחרונים השקענו מאמצים רבים בקידום נושאים שונים בתחום המקצועי ובנושא הסדרת החקיקה.
לצד זאת, כנס בנושא הנקה יתקיים בחודש הקרוב,
החלה הרשמה לקורסים בנושא קידום העסק במחירים מיוחדים לחברות הארגון,
ונושאים נוספים מופיעים בחדשות העלון ובאתר האינטרנט.
ט"ו בשבט שמח, צמיחה והתחדשות
וברכה רבה,
כנרת דרור
♦ דבר עורכת העלון / דניאלה אוט
קוראים יקרים,
הפעם אנו עוסקים בשאלה הדנה במידת השימוש באתרים ובפורומים, וההשפעה שיש לכך על חיינו בכלל ובתחום שלנו בפרט.
כל כך הרבה מידע קיים במדיה הממוחשבת, כל כך הרבה דעות.
כמה להסתמך על הכתוב,
מהי מידת השימוש הסביר,
מהו המחיר אותו אנו משלמים על שימוש מופרז, או על בחירה להסתפק בידע הנגיש כל כך וללא עלות כלל,
וכשאנו לא משלמים, אין לנו קניין משלנו...
מהו המחיר על הויתור בקשר אנושי עם אשת מקצוע/איש מקצוע שמעבר למידע השכלי,
שיביטו לנו בעיניים, יחושו את כאבנו, ימצאו את הדלת הפתוחה מבעדה אפשר להיכנס ולעזור לנו לחולל שינוי...
מהו המחיר של ההתרחקות מהקרובים לנו,
כיצד נדע לברור מבין שפע המידע את מה שנכון ומדויק לנו, איך נחזיר לעצמנו את האיזון שבשימוש בכל החושים שלנו, ובכל המימדים.
על חלק מהשאלות ינסו המאמרים שבעלון לשפוך אור ולהציג כיווני מחשבה שונים.
מאחלת קריאה נעימה,
דניאלה אוט
מה בעלון?
חדשות המניפה
מאמרים: ♦שכבות / אמה שם בה אילון ♦להפגש באמת בעידן ההיי-טק / דיאנה אידלמן ♦לחזור בידיים ריקות / מלכה נוקריאן ♦יעוץ ההנקה עובר מסך / שרונה נגבי
קורסים לקידום העסק
בקרוב יפתחו קורסים לקידום העסק. הקורסים יעסקו בבניית אתר, יצירת דף פייסבוק, קידום ושיווק. מכיוון שהקורסים מעשיים, מספר המשתתפים בהם מוגבל ל-15 משתתפים בלבד. מחירים מוזלים מאד לחברות ארגון המניפה. פרטים בקרוב.
כנס קרוב
כנס בנושא הנקה יתקיים בחודש הקרוב, פרטים בשבוע הבא.
הטבות ושיתופי פעולה
הצלחנו ליצור שיתופי פעולה מבורכים עם גורמים שונים לטובת אנשי המקצוע, ההטבות מיועדות לחברות הארגון בלבד. דף מפורט יגיע במייל ויפורסם גם באתר. בין ההטבות: ביטוח מקצועי אצל ירון נאמן - 480$, הנחה להכשרות מקצועיות בדיאדה, הנחות ב"בייבי טבע", הנחה גדולה ברכישת דגמים וספרות מקצועית מבית פרובוק ועוד.
הסדרה וחקיקה
התקדמנו משמעותית בנושא זה על אף שהעדפנו להימנע מלפרסם בינתיים, אנו מאמינים שכרגע דרוש לנו מיקוד שקט. בעיתוי המתאים, נעדכן בנושא זה.
דמי חבר לשנת 2012 שנת הפעילות החדשה החלה. דמי חבר לשנת 2012 יכללו, לצד הוצאות שוטפות, גם הוצאות המהלכים הנוגעים להסדרת החקיקה. פרסום בקרוב.
♦ כל המאמרים עוברים עריכה, אלא אם נכתב אחרת ♦
להפגש באמת בעידן ההיי-טק / דיאנה אידלמן יועצת זוגית ומשפחתית מוסמכת, מנחת קבוצות, טרילותרפיסטית,
מחברת הספר "הכנה להורות" בהוצאת "כתר"
הטכנולוגיות החדשות משנות את חיינו. את זאת כולנו יודעים ומרגישים. מה שפחות ברור לנו, הוא שהן משנות את מערכות היחסים שלנו עם האנשים הקרובים לנו ביותר. האוזניים מחוברות לטלפונים, גם כשאנו עם הילדים בגן הציבורי. המסכים המחברים אותנו לחברים ולעבודה מושכים את עינינו כמו מגנטים. גם כשאנו סוף סוף באים הביתה מהעבודה, הידיים רוצות את המקלדת, כפי שמוצארט רצה את הפסנתר. הטכנולוגיות המדהימות הללו, שכל כך מקלות על חיינו, פותרות בעיות מרחק ומספקות עושר עצום של מידע - משתלטות על הידיים שלנו, על האוזניים שלנו, על העיניים שלנו ועל הזמן שלנו.
מצד אחד, הן מאפשרות לנו להיות בקשר עם העולם שמחוץ לבית, מבלי לצאת מהבית. מאידך, הן מונעות מאיתנו להיות ממש בבית, מכיוון שאנו - דרכן - במקום אחר.
כיועצת זוגית הרואה עשרות זוגות בשנה, אין כמעט זוג שאינו מתלונן על הזמן המוקדש על-ידי אחד מבני הזוג למחשב ו/או לטלפון, על היעדר הזמן הזוגי ל"התכרבלות" או הנוכחות האמיתית בבית, בעת ארגון הילדים למקלחות ושינה. חלק מהאנשים אכן עובדים מול המסך, אחרים משחקים, חלק מתעדכנים בנעשה בעולם או בבורסה, במקרים המאיימים יותר על הזוגיות משוחחים בצ'אטים, ורבים עסוקים במיילים. רוצים להיות בבית, אבל עם זאת, בו-זמנית, לסייר בעולם הגדול. הם כבר נשמעים כמכורים: "יודעת שזה לא טוב לזוגיות... אך לא יכולה אחרת".
אינני רואה במחשב "אויב", בדיוק כפי שאינני רואה בעוגת שוקולד "אויב". אני רוצה את שניהם, אך במינון שלא יגבה מחיר גבוה מדי. המחיר של עוגות שוקולד מרובות מדי (וגם וניל!) די ברור. המחיר של התמכרות למכשירים הנ"ל, קצת פחות ברור. המחיר המרכזי בעיני הוא "גניבת החושים" שלנו מזירת האהבה שלנו. פשוט כך. העיניים, הידיים והאוזניים שלנו, אינן ברשות מי שאנו אוהבים. להגיד לילד "הכנס למקלחת" כאשר אוזן אחת בטלפון, זה דבר בלתי יעיל בעליל. להגיד "Honey, I'm home" כשהעיניים מופנות למסך הטלוויזיה, לא נותן תחושה של נוכחות. וכמובן, לומר "אני אוהב אותך" כשבדיוק באותו רגע מקבלים התראת SMS או מייל - את בן/בת הזוג זה לא משכנע במיוחד.
אך עם כל הנאמר כאן, אינני רוצה להכריז מלחמה על הטכנולוגיות הנהדרות הללו. אני מתרגשת מהן ומבינה שנכדיי יזכו לעשות דברים בזכותן, שאינני יכולה אפילו לדמיין. אני בעד שנלמד לחיות איתן, מבלי לתת להן לקחת את מה שחשוב לנו מכל: יחסי קירבה עם בני ביתנו.
איך עושים זאת? הצעתי היא פשוטה: למשפחות שילדיהן מתחת לגיל ההתבגרות, אני ממליצה לכבות מחשבים, טלפונים וטלוויזיה לזמן קצוב בשעות המפגש של בני המשפחה בערב. נניח, בין 18:00-20:00, אז מרבית האנשים אוכלים ארוחת ערב, מקלחים את ילדיהם ומכינים אותם לשנת הלילה. בהתחלה זה ירגיש לכם מוזר, כאילו משהו חסר. עם הזמן, זה יהפוך להרגל שיאפשר לכם... להיפגש. להיפגש באמת. לא על רטט, לא על Stand By, לא על שקט ולא על Mode טיסה...
להיפגש זה עם זו: עיניים, אוזניים, ידיים.
לחזור בידיים ריקות / מלכה נוקריאןעועו
מיילדת, מרכזת את מרכז התמיכה לנשים שעברו לידות שקטות
במסגרת ביה"ח הדסה בירושלים. ליצירת קשר: 050-8946213
אחד האירועים הקשים ביותר לאישה בהריון הוא אובדן עובר במהלך ההריון או בלידה. אירוע פתאומי זה גורם לצער וכאב ומשאיר זוגות חסרי אונים, מתוסכלים ואף כועסים. לפתע מתנפצים החלומות והכל משתנה, תחושות אלו מלוות אובדן. החזרה הביתה עשויה להיות מעבר קשה היוצר תחושת בלבול וריקנות.
אובדן הריון עלול להתרחש מסיבות שונות: הפלה מוקדמת, הפלה מאוחרת, הפלות חוזרות, אובדן ספונטני, הפסקת הריון יזומה בעקבות גילוי מום בעובר או סיכון לחיי האם ועוד.
בשנים אחרונות מתבצעות יותר הפסקות הריון בשל אבחון הריון לא תקין מסיבה אמהית או עוברית. הפסקת הריון בשל מום עוברי, הינה אחד המשברים הקשים ביותר איתו נדרשים בני הזוג להתמודד במהלך חייהם המשותפים כזוג וכהורים.
אובדן עובר הוא בין החוויות הקשות והכואבות ביותר לאישה. מות עובר נתפס תמיד כבא בטרם זמנו וכלא מוצדק. אובדן עובר פוגע פגיעה קשה בזהות ההורית ובמערכת יחסים קרובה שאין דומה לה, ולפגיעה נרקסיסטית קשה. האובדן גורם לרגשות צער עמוק, בלבול, אשמה, בדידות. אובדן הריון משול לאובדן העתיד עצמו ואין כמוהו לעורר חוסר תקווה ודכאון. אירוע זה יכול לשבש את תחושת ההמשכיות וקצב מעגל החיים, ועל ההורים להתמודד עם השינוי.
הטראומה הנפשית הכרוכה בהפסקת הריון רצוי, שווה בעוצמתה לאובדן ילד לאחר שכבר נולד. הריון שמסתיים ובסופו נולד תינוק מת, ראוי להתיחסות מקצועית תומכת על האובדן והרגשות הנלווים: כעס, צער עמוק, רגשות אשם, ריקנות וסערת רגשות.
בעקבות האובדן מופר האיזון המשפחתי, תפקידים משתנים ויש צורך להתארגן ולהסתגל למצב חדש. לאחר האובדן מתעוררות לעתים בעיות שנדחקו במשפחה או בזוגיות.
נשים רבות מתארות את אובדן ההריון כטראומה קשה עבורן. הן חשו תחושות אבל חזקות, בדידות, חוסר רגישות מצד הסביבה ומערכת הבריאות שמביא לתחושות ניכור. למרות העובדה כי אלפי נשים חוו חוויה דומה, נשים רבות מתארות תחושות בדידות וחשות כי האבל שלהן הוא פרטי ואישי. הן חשות שאין מקום לאבל שלהן בספירה הציבורית, ולראיה אין דיון ציבורי על כך.
המידע על חוויותיהן בקרב הציבור - מועט, והתמיכה מן המערכת הרפואית-נפשית מועטה אף היא.
המסקנה העולה ממחקרים היא כי קיימת ציפיה כלפי ההורים להניח את אבלם לטובת החיים והסדר החברתי. אמירות כמו "תוכלי ללדת שוב", "יש לך עוד ילדים בבית", "מזל שהוא מת עכשיו לפני שהספקתם להכיר אותו" - כל אלה אמירות מנחמות לכאורה, המשקפות בעיקר את חוסר ההבנה החברתית למצב הקיומי הקשה של אם המאבדת תינוק בן יומו.
אנו, כאנשי מקצוע, צריכים להיערך ולהתאים דרכי התערבות שיסייעו לבני הזוג להתמודד עם האירוע הקשה, ולמנוע ערעור יציבות היחיד והמשפחה. נחוצה התערבות לצורך אוורור רגשות תוך מתן לגיטימציה לבעיות וקשיים משותפים, מתן מרחב לרגשות נלווים, מתן הזדמנות לתמיכה קבוצתית ואימוץ סגנונות התמודדות יעילים יותר.
כמטפלים, עלינו להתחבר טוב יותר ליולדות המצויות במצבי משבר שונים. עלינו לכוונן לחפש עוגנים בתוך עצמן, וכן כיווני עזרה ותמיכה מגוונים.
כוחן של קבוצות ככלי טיפולי ותמיכתי נובע מהעובדה שהקבוצה היא מיקרוקוסמוס - עולם קטן - המאפשר לפרט החבר בהן לעבד, בתנאים מוגנים, בעיות ומצבים שהוא מתקשה להתמודד עמם בסביבה החברתית בה הוא חי. חשיבות רבה ניתנה בקבוצה למרחב אישי. כל אשה ועולמה, הקצב והדרך הייחודית לה. מסגרת השתייכות מבחינת "זר לא יבין זאת".
עבור האישה, הזקוקה לתמיכה חברתית, קבוצת תמיכה עם נשים שחוו חוויה דומה עשויה להוות משענת בחלל העצום שנפער לאחר אובדן ההריון.
קבוצות תמיכה מהוות מרכיב העצמה חשוב לפרט, לקהילה ולחברה כולה. נפקח עיניים, נסתכל בעיניים, נציע לאישה האבלה את המשענת שהיא כה זקוקה לה היום ובכל יום.
יעוץ ההנקה עובר מסך / שרונה נגבי יועצת הנקה מוסמכת IBCLC
מלווה אמהות ותינוקות בשנת ההורות הראשונה
הפרסומות של שירות יועצת הנקה אונליין של הכללית גרמו לי למחשבות על יעוץ בעידן ההיי-טק. האם הגיע הזמן לוותר על ביקורי הבית? האם אפשר שאני, בנוחות ביתי, אוכל לייעץ לאישה בביתה?
כבר הרבה מאוד שנים אני נותנת מענה בפורומים – בפורטל "דולה", באתר "תפיסת עולם" ובפורום של ליגת לה לצ'ה. בפורומים הללו עניתי לדעתי כבר על אלפי שאלות של אמהות מניקות. רוב השאלות נענו על-ידי במתן מידע רב, והובילו להתכתבות כדי לוודא שאנחנו במקום הנכון מבחינת האם ותינוקה. אבל חלק מהשאלות, בעיקר שאלות בנוגע לכאבים וחוסר עליה במשקל, נענו על-ידי בהמלצה לפנות ליועצת הנקה שתגיע לביקור בית, תראה ותעזור.
כיום קיימות אפליקציות ל-iPhone לרישום הנקות, וכשאני מציעה ללקוחה את דפי רישום ההנקות שלי אני מרגישה כמי ששולפת ממצאים ארכיאולוגיים. בפייסבוק יוצא לי לדבר עם לקוחות שהפכו לחברות פייסבוק ולעזור להן נקודתית, לאחר ביקורי בית אנחנו "מדברות" ב-SMS-ים ומתעדכנות, ואני מאד נהנית מכך שיש לי תיעוד בטלפון של שיחות ארוכות שמתמשכות על פני תקופות. זה נהדר גם שאמא שמגלה במהלך הביקור שהיא יכולה להניק בשכיבה, מצלמת את עצמה ושולחת לבעלה תוך כדי הביקור. בביקור האחרון שלי עם לקוחה אצל ד"ר בוצר, לניתוק לשון קשורה, שמחתי שהוא יכול היה להוציא את הטלפון שלו ולהראות ללקוחה תמונה המדגימה איך הלשון אמורה להיראות למחרת היום כדי שתדע ותתכונן.
עם זאת, האם יש לי דרך לדעת איך באמת נראית האישה שמולי? האם אוכל לראות מה בגופה מתכווץ כשהיא כואבת, האם היא מרפה ומשתחררת?
אין בעצם עדיין שום דרך לוותר על הייעוץ פנים אל פנים, אין לי יכולת לוותר על החיפוש שלי ושלה בביתה - במקום שבו היא מבלה את רוב שעות היום (והלילה) בהנקה ובטיפול בתינוק שלה - את המקומות המתאימים והנוחים ביותר להנקה שלה, ולראות את האישה שמולי.
מפגש אישי יכול להיות עם יועצת הנקה, ובמצבים של צורך רק בתמיכה ולא בעזרה מקצועית - אפשר גם להיעזר במעגלי נשים מניקות של ליגת לה לצ'ה, בקו החם של לה לצ'ה ובקיצור - אחוות נשים לטובת האישה המניקה.
אני מאד אוהבת להיות שם בשביל האישה לאחר הלידה, ובעצם כל טכנולוגיות ההיי-טק הן כלי עזר שמאפשר העברת ידע ומידע אך לא יכול להחליף את החיבור של שתי נשים, אחת שנמצאת בקושי והשניה שזוכרת עדיין את הקושי ועוזרת.